Iemand die begint met taekwondo heeft in het begin nog zijn eigen kleding aan.
Wil hij bij taekwondo blijven dan kan hij een pak bestellen. Bij dat pak zit een witte band. Daarmee begint iedereen. Dit wordt ook wel de 10e kup genoemd.
De band kan op verschillende manieren om het middel worden geknopt. In de volgende schema's staan de simpele knoop (links) of een Super-Lock knoop (rechts).


Elke training is er aandacht voor theorie, technieken en bijvoorbeeld Taegeuks die je moet leren voor de graduaties. Theorie en diverse demonstraties zijn te vinden op Theorie, examens en demo's.


Elk half jaar zijn er examens. Als de trainer vindt dat je genoeg kunt en goed genoeg bent voor een volgende band mag je meedoen aan het examen.


Na de witte band komen er verschillende andere kleuren banden waar tussen je ook zogenaamde slippen kunt halen. Daarna kan men de zwarte band ofwel 1ste dan halen. Je moet dan wel tenminste 15 jaar zijn. Daarna zijn er nog 9 dangraden. Dit gekleurde bandensysteem noemen we binnen taekwondo de graduaties.


Iedere kleur band heeft een speciale betekenis die staat voor de ontwikkelingsfase van de beoefenaar. Een overzicht van de graden met banden/slippen en de betekenis staat hieronder weergeven.


Iedere kleur band heeft een speciale betekenis die staat voor de ontwikkelingsfase van de beoefenaar:


Wit =  Onschuldig – De beginnende leerling heeft geen (voor-) kennis van Taekwondo.


Geel = Aarde – Waarin een plant zich ontspruit en wortelt, zoals de leerling de basis van het Taekwondo bij zich vastlegt.


Groen = Kleur van de plant – Hij groeit en ontwikkelt zich net als de leerling die zich in de Taekwondo ontwikkelt.


Blauw = Hemel – Waarnaar de plant zich reikt en klimt, op dezelfde wijze als de leerling die vooruitgang boekt in het Taekwondo.


Rood = Gevaar – Waarschuwing voor een tegenstander om weg te blijven en voor de leerling om zijn controle te blijven oefenen.


Zwart –  rijpheid en vaardigheid in het Taekwondo


Menu