Vechtsporters  worden vaak gezien als mensen die agressief zijn, maar de meeste vechtsporten hebben juist niets met agressie te maken.

De doelstelling van taekwondo is dan ook niet het aanvallen van anderen. Een van de doelstellingen van taekwondo is juist het je zelf leren verdedigen. Maar dit is niet de enige doelstelling.


Andere doelstellingen die net zo belangrijk zijn hebben te maken met hoe je bent en hoe je reageert op anderen. Deze doelstellingen zijn:


Het leren respect te hebben voor elkaar. Een voorbeeld daarvan is dat je je tegenstander altijd moet groeten voor een wedstrijd en een hand geven na de wedstrijd.


Het leren concentreren. Voor het lopen van stijlfiguren (zie het volgende hoofdstuk) moet je je goed kunnen  concentreren op de verschillende oefeningen die je moet doen achter elkaar.


Het leren om jezelf te kunnen beheersen. Je hebt bijvoorbeeld ook oefeningen waarbij je elkaar niet mag raken en als er wordt geroepen dat je moet stoppen moet je onmiddellijk stoppen.


Het leren naar elkaar te kijken en daarop te reageren. Bij een wedstrijd is het belangrijk om te zien wat je tegenstander doet zodat je daar op tijd op kunt reageren.


Het krijgen van doorzettingsvermogen. Als je moe wordt of je krijgt een pijnlijke trap leer je niet meteen op te geven maar juist door te gaan.


Het krijgen van meer zelfvertrouwen. Doordat je leert jezelf te kunnen verdedigen krijg je meer zelfvertrouwen.


Daarnaast zorgt het beoefenen van taekwondo voor een betere conditie en lenigheid.


Menu